piątek, 2 sierpnia 2013

Kuchenny niezbędnik


Bez czego nie wyobrażamy sobie życia w XXI wieku? Odpowiedzi mogą być różne – bez telefonu komórkowego, Internetu, sera w plasterkach, chininy... Niewielu z nas jednak jako pierwszą odpowiedź poda lodówkę! To dosyć ciekawe, bo ten element wyposażenia można znaleźć w większości kuchni na całym świecie.

Odrobina historii

Lodówki były znane praktycznie od czasów antycznych, jednak wtedy były to ogromne, schładzane lodem pomieszczenia, na które niewiele osób mogło sobie pozwolić. Pierwszą „domową” lodówkę wymyślili wikingowie – jednak w ich czasach był to po prostu dół w ziemi, na którego dnie umieszczano śnieg lub lód. Przez wiele lat w domach można było znaleźć tak zwane lodownie, czyli izolowane termicznie pomieszczenia, które działały na tej samej zasadzie, co współczesne termosy. O dziwo „prawdziwe” lodówki w postaci znanej nam dzisiaj (czyli ogromne szafy z wmontowanymi płytami eutektycznymi) pojawiły się w naszych domach dopiero pod koniec lat 30 dwudziestego wieku, czyli bardzo późno jak na tak przydatne urządzenia! Przykładowo pierwszy ekspres do kawy powstał w roku 1840, a ciężko uznać to urządzenie za stały element kuchennego pejzażu.

Lodówka pełna cudów

Jeśli poszukujemy lodówki idealnej, warto zwrócić uwagę na lodówki Mastercook. Opinie użytkowników są chyba najlepszym dowodem na to, że sprzęt ten zasługuje na uwagę. Dużo osób ceni sobie produkty sygnowane logiem Mastercook za funkcjonalność, wygodę użytkowania i przyjazną kieszeni cenę. Dodatkowym atutem jest też duża ilość dodatków, takich jak półka na butelki (przyznajmy się sami przed sobą, ile razy zdarzyło się nam coś stłuc podczas gwałtownego otwierania drzwi?) czy kostkarka do lodu. Dodatkowo lodówki Mastercook są energooszczędne, często są również wyposażone w tryb eko, który pozwala zmniejszyć zużycie prądu podczas naszej dłuższej nieobecności  w domu. Tryb eko posiadają także współczesne zmywarki, piekarniki czy płyty grzewcze indukcyjne, ale to już zupełnie inna historia.

Lodówka ma teoretycznie chłodzić i przedłużać świeżość jedzenia (a czasem również kosmetyków; kremów lub lakierów do paznokci), miło jest jednak mieć w kuchni urządzenie, które nie tylko jest pożyteczne, ale przy tym ładne i posiadające „ciekawe wnętrze”, dlatego warto rozważnie wybrać nasze wymarzone urządzenie. W końcu lodówka nie jest rzeczą wymienianą co roku!

1 komentarz:

  1. Taki tryb eko jest bardzo przydatny zwłaszcza kiedy często się korzysta z urządzeń AGD. Muszę poszukać takiego sprzętu.

    OdpowiedzUsuń